Yoğun Bakıma Yapılan Endişe Verici Müdahale ve Süreç ile İlgili Açıklama

Yoğun bakım yan dalı geçtiğimiz hafta yeni bir müdahale ile karşı karşıya kalmış ve TBMM’de çıkarılan Kanun ile 7. bir ana dal olarak acil tıp ana dalına da tanımlanmıştır. Bu kararın alınmaması için gerek Sağlık Bakanlığı gerekse TBMM’de dernek olarak yoğun çaba sarf etmiş olduğumuzu; ancak maalesef görüş ve önerilerimizin ilgililerin kararını etkilemediğini üzülerek sizlerle paylaşıyoruz.

Bu karar birkaç yıl önce Derneğimizin yoğun çabaları ile engellenmişti. Yaşanılan son süreç 2023 Aralık ayında Sağlık Bakanlığı Tıpta Uzmanlık Eğitimi Daire Başkanlığı tarafından Tıpta Uzmanlık Kurulu-Yoğun Bakım Müfredat Komisyonuna  Türkiye Acil Tıp Vakfı (TATV) tarafından yazılmış “acil tıp ana dalına yoğun bakım yan dal uzmanlık sınavına girme hakkı verilmesi” konulu yazıyı göndermesi ve görüş istemesi ile başlamıştır. Ancak komisyon tarafından oybirliği ile alınan ve iletilen gerekçeli olumsuz görüşün Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından dikkate alınmayarak acil tıp ana dalına yoğun bakım yan dal uzmanlık sınavına girme hakkı verilmesi konusunda tavsiye kararı verdiğini 29 Aralık 2023 tarihinde Türk Yoğun Bakım Uzmanları Derneği (TÜYUD) Yönetim Kurulu Üyeleri olarak sosyal medyadan öğrendik.

Türkiye’deki yoğun bakım ve yoğun bakım ile ilgili ana dal uzmanlık derneklerinin de görüşlerine başvurulmadan, birkaç gün içerisinde böyle majör bir kararın verilmesinin yoğun bakım uzmanlık alanı yanında acil tıp ve ülkemiz için olumsuz bir gelişme olduğunu ve yıllardır bu alanda sahada emek, hizmet, eğitim ve araştırma faaliyetlerini yürüten yoğun bakım uzmanlarının, TUK-Yoğun Bakım Müfredat Komisyonu üyelerinin emeklerinin ve uzmanlaşmış bilginin dikkate alınmadığını düşündüğümüzü değerli kamuoyu ve yetkililerle paylaştık. Hatta TUK-Yoğun Bakım Müfredat Komisyonu ve aynı zamanda dernek yönetim kurulu üyeleri Prof. Dr. Arzu Topeli İskit, Prof. Dr. N.Defne Altıntaş ve Prof. Dr. Melda Türkoğlu görüşleri ve endişeleri dikkate alınmadığı için TUK-Yoğun Bakım Müfredat Komisyonu üyeliğinden istifa etmek durumunda kalmışlardır.

Derneğimiz, gerekçeli karar bir yana kararın resmi olarak dahi açıklanmaması nedeniyle TUK’a ve CİMER’e yazılı başvurularda bulunmuş, karar metnine ulaşmaya çalışmıştır. Maalesef, tüm bu çabalarımız TUK’un tavsiye kararının gerekçelerini öğrenmemiz için yeterli olmamıştır. Ayrıca, bu süreç içerisinde Derneğimiz Sağlık Bakanı ve Sağlık Hizmetleri Genel Müdüründen randevu talep etmiş ancak randevu verilmemiştir. Dernek yönetim kurulu olarak kamuoyu duyuruları ve dilekçeler ile karar verici organlara, yoğun bakım alanına 7. ana dalın tanımlanması konusundaki sakıncaları ve doğuracağı geri dönüşümsüz zararları iletmeye çalıştık.

Ancak tüm çaba ve uğraşlarımıza rağmen çok kısa bir süre sonra 5 Şubat 2023 tarihinde ilgili maddenin torba kanun teklifi olarak TBMM’de görüşüleceğini öğrendik. Dernek yönetim kurulumuz, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyeleri ile görüşmüş ve maddenin çekilerek ilgili tüm tarafların uzmanlık derneklerinin uzlaşısı ile karar verilmesi ya da maddelere eklemeler yapılmasını (12 yıldır devam eden resmi yan dal eğitimi ve zorunlu hizmet süreci var iken, mevcut acil tıp uzman ve öğretim üyelerine kesinlikle yoğun bakım diploması verilmemesi, 3 yıl yan dal eğitimi ve zorunlu hizmet olacağı vurgusunun yapılması, acillerde 3. basamak yoğun bakım üniteleri açılmaması gibi)  talep etmiştir.

Yine çok kısa bir süre sonra 8 Şubat 2023 tarihinde TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu torba yasayı görüşmek üzere toplanmıştır. Dernek önceki başkanlarından ve yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Melda Türkoğlu tarafından komisyonda Türk yoğun bakım bilimi, yoğun bakım uzmanları ve eğitimleri ilgili düzenlemenin doğuracağı geri dönüşümsüz zararları ve endişelerimiz dile getirilmiş olmasına rağmen komisyon kanun kabul edilmiştir.

Bu karar onlarca eğitim ve hizmet sorununun yaşandığı, Dünyada çok önemli bir bilim alanı ve branş olan yoğun bakım uzmanlık alanı için çok olumsuz bir gelişme olmuştur. Maalesef, acil tıp uzmanları da bu sorunlara dahil olacaklar, yoğun bakım uzmanı sayısı artmayacak ve hasta hizmet ile eğitim kalitesi olumsuz etkilenecektir. Bu nedenle kanunun iptali için gereğinin yapılması ve zararlarının en aza indirilmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir. 

Türk Yoğun Bakım Camiamızın bilgilerine saygılarımızla sunarız.

TÜYUD Yönetim Kurulu

About author

-->