Yoğun Bakımda Çok Ses Tek Nefes
Değerli hocalarım, değerli katılımcılar, sevgili dostlarım… Kongremize katılımlarınızla bizi çok gururlandırdınız ve mutlu ettiniz. Ben yoğun bakım gönüllüsü bir doktorum. 20 yılı aşkın bir süredir yoğun bakıma emek verdim. Yoğun bakımı çok seviyorum, çok severek çalışıyorum ve sizleri tanımaktan da büyük mutluluk duyuyorum. Çünkü sizler yoğun bakımın geleceğisiniz. Kongremizi bu inançla hazırladık. Bu büyük organizasyonla Türkiye’nin her yerine ulaşmak istedik. Bir yıl önce, kongreyi hazırlık çalışmalarımızın başında, şöyle bir motto belirledik ve “Yoğun bakımda çok ses, tek nefes” dedik. Neden tek nefes? Çünkü biz ağır bir pandemi dönemi atlattık. 2-2 buçuk yıldır devam eden ve biz yoğun bakımcıların adeta kahramanlaştırıldığı bir dönem yaşadık. Bunu bizzat yaşayan bir hekim olarak söylüyorum ki insanlar evlerindeyken, sokaklara çıkmazken siz yoğun bakımcılar, bu kadar bulaşıcı bir hastalıkla yüz yüze kaldınız ve aramızdan kaybettiklerimiz oldu. Onları rahmetle anıyorum. Çok zorlu bir dönem yaşadık ve neredeyse tek hedefe odaklanmıştık: Hastanın nasıl daha rahat nefes alabileceğini! O yüzden de biz ‘Çok ses tek nefes’ kavramını kongremizin mottosu olarak belirledik. Bu noktada çok ciddi bir emek vardı ve hepinize teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Siz bu dönemin kahramanlarısınız. Bunu tüm ülke ve dünya biliyor. Türkiye’de yoğun bakım biliminin gelişimine katkı sağlayan çok değerli hocalarımız var. Onları anmak isterim. Tanışma şansı bulduğum için çok büyük onur duyduğum Prof. Dr. Melek Tulunay Hocamdan bahsetmek isterim. Yoğun bakım camiasına büyük emek vermiş bir hocadır. Kongremizde bizlerle bir arada olan Prof. Dr. Turgay Çelikel Hocamız da aynı şekilde yoğun bakım biliminin gelişimine katkı sağlamış değerli bir hocamızdır. Her daim başımızın üstünde yerleri vardır. Bu noktada da minnetimizi devam ettirmemiz gerekir diye düşünüyorum. Aslında TÜYUD’un kuruluşunda bulunan pek çok hocamız şu an Kongremizde bizlerle birlikteler, onlara ayrıca teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Çünkü büyük emekleri var. İki farklı ana daldan gelişen yoğun bakımın bugün gelinen noktada birleştiğini düşünüyorum. Hepimizin ortak amacı yoğun bakımı en güçlü hale getirmektir. Bunun için de büyük emek sarf ediyoruz. Bu noktada Prof. Dr. Sadi Sun, Prof. Dr. Cemalettin Öner Hocalarımıza da teşekkürlerimi sunmak isterim. Türkiye’de yoğun bakım yönetiminin ve yoğun bakım anlayışının gelişmesine katkıda bulunan TÜYUD’a ve Yönetim Kurulu üyesi hocalarıma, teşekkür ediyorum. Çünkü çok büyük emekleri var ve halen de devam etmektedir. Hepimiz yoğun bakım yan dal uzmanlık alanını en üst seviyeye taşımayı amaçlıyoruz ve bunun için gerekli tüm imkanları yaratmaya çalışıyoruz. Kongre organizasyon komitesine de teşekkür ediyorum; çok yoğun emek verdiğimiz bir yıl geçirdik ve bu süreçte Uzm. Dr. Hayriye Cankar Dal ve Doç. Dr. Gürhan Taşkın tüm sorunları titizlikle çözümlediler ve nezaketlerinden hiçbir zaman ödün vermeden her zaman yanımda oldular.
Nasıl daha iyi bir kongre organizasyonu yapabiliriz diye hep beraber çok kafa yorduk ve hedefimiz uzmanların ve asistanların karşılıklı, rahatlıkla konuşabileceği ortamlar yaratmaktı; ‘Nasıl Yapıyorum?’ konseptindeki oturumlarımız bu yıl inanılmaz talep gördü. Bu noktada çok mutluyum. Bu oturumları takip etmenizin size çok faydalı olacağını düşünüyorum. Kongremizde 9 uydu sempozyumumuz var. Çok sayıda sözlü bildiri geldi; bunları titizlikle inceledik. Bilimsel kalitemizden ödün vermemek adına çok çalıştık ve bu noktada Prof. Dr. Müge Aydoğdu Hocam başkanlığında sözlü bildiri değerlendirme komisyonuna teşekkür ediyorum. Çok çalıştılar. 55 sözlü bildiri var, 5 sözlü bildiri oturumumuz var ve bir yarışmamız var. Yarışmanın ödülleri çok güzel… Bu anlamda çok değerli Kongremizin hazırlık çalışmalarında; Türkiye’nin her yerinden yoğun bakım uzmanına ulaşmaya çalıştık ve onları kongremize davet ettik. Kendileri de bizleri kırmadılar ve Türkiye’nin her yerinden yoğun bakım uzmanı arkadaşımız, ana dal asistanlarımız, yoğun bakıma ilgi duyan arkadaşlarımız katıldı. 600’ün üzerinde katılımcıya ulaştık. Bu, önemli bir sayı. Geldiğimiz noktada yoğun bakım bilim dalının ne kadar geliştiğini ve ne büyük yol katettiğini görmektesiniz. Uluslararası 60’ın üzerinde katılımcımız var… Çok sayıda konuşmacımız var… Değerli bilimsel katkıları nedeniyle onlara ayrıca teşekkür ediyorum. Dünyadaki ve ülkemizdeki yoğun bakımın anlayışını konuştuğumuz toplantılar hazırladık. Kongremize, ilk gün düzenlediğimiz açılış kokteyli ile
‘Merhaba’ demek istedik. 10 Kasım Atatürk’ü Anma töreni bizim için çok kıymetli. Bugün burada ve bir arada bu değerli toplantıları yapabiliyor isek, bu düzeyde bilim insanını bir araya getirip geleceğe aydınlık yüzlerle bakabiliyorsak isek bu Ulu Önder Atatürk’ün ve aziz şehitlerimizin sayesindedir. Onları saygı ve minnetle anıyoruz. Türk kadını olarak bize bu özgürlüğü verdiği için Atamıza sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Kongremiz gala yemeğinde orkestra ekibimizle hoş ve keyifli bir akşam yaşayacağız. Kongremizin yapımına katkı sunan TİKA ve TÜBİTAK’a özel teşekkürlerimizi sunmak isterim. Bizlere inanılmaz kucak açtılar ve kongremizi sahiplendiler. Her iki kuruma da ayrı ayrı teşekkürlerimizi iletiyorum. Peki endüstri olmazsa olur muyuz? Hayır, olamayız. Endüstri burada çok önemli. Kongremizi destekleyen 54 firmanın fiziksel olarak katılımı bizler için çok değerli. Kendilerine tek tek teşekkür ediyorum. Medikal teknolojilerimiz, yoğun bakımda bizim en önemli aracımız; hastaya en iyi tedavi sağlayabileceğimiz imkanları bize endüstri sağlıyor. Bu, gelişmekte olan bir alan. Genx ekibine olağanüstü desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Bu kongrenin ardından bizi çok önemli bir olay bekliyor. 26 – 30 Ağustos 2023 yılında İstanbul’da Dünya Yoğun Bakım Kongremiz var. Ülkemizin ev sahipliği yapması için çabalayan Prof. Dr. Arzu Topeli İskit Hocama teşekkür ediyorum. Prof. Dr. Murat Sungur ve emeği geçen tüm hocalarıma emekleri için çok teşekkür ediyorum. Dünya Kongresinin İstanbul’da, Cumhuriyetimizin 100. Yılında gerçekleşmesi için gösterdikleri gayret uzun yıllardır devam ediyor. Bu kongrenin Türkiye’de gerçekleşecek olmasından dolayı büyük onur duyuyoruz. Bu inanılmaz bir kongre bizim için; 20- 36 Ağustos tarihleri arasında 2023 Ağustos ayında gerçekleşecek ve olağanüstü bir şehirde, İstanbul’da, gerçekleşecek. Güzel, mutlu, huzurlu ve bilimsel açıdan doyurucu bir kongre olması dileklerimle, herkesi selamlıyorum.
Prof. Dr. Sema Turan
Kongre Başkanı & TÜYUD Y.K. Üyesi