Türk Yoğun Bakım Uzmanları Derneği’nin 20. Ulusal Kongresi ve 12. Afro-Avrasya Yoğun Bakım Toplantısı, 21-24 Kasım 2024 tarihleri arasında Antalya Juju Premier Palas Otel’de başarıyla gerçekleştirildi. Kongre bültenimizi okumak için tıklayınız.
Bültende yer alan, Türk Yoğun Bakım Uzmanları Derneği ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Emel Eryüksel’in önsöz yazısını paylaşmak isteriz:
“Türk Yoğun Bakım Uzmanları Derneğinin Ulusal Kongresini bu yıl 20. kez ve ve Afro-Avrasya Yoğun Bakım Toplantısını da 16. kez düzenlemenin mutluluğu içerisindeyiz. Zengin bir bilimsel program hazırlamaya gayret gösterdik, kongre bünyesinde düzenlediğimiz ultrasonografi ve bronkoskopi kurslarımız, uydu sempozyumlarımız, 8 farklı ülkeden gelen uluslararası konuşmacılarımız ve yurtiçinden gelen 400’e yakın katılımcımız ile son derece başarılı bir kongre yapmış olmanın gururunu yaşıyoruz.
Bu yıl bir ilki yaşadık, Kongremizde Türk Devletleri Yoğun Bakım İletişim Platformunu oluşturduk. Türk devletlerinden temsilciler ile yoğun bakım özelinde bilimsel etkinlikler, kurslar ve tüm iş birliklerinin artırılması yönünde çalışmalar gerçekleştireceğiz. Bu yıl kongremize 100’ün üzerinde bildiri gönderildi, 40 çalışma sözlü sunum olarak kabul edildi. 43 adet e-poster sunumu yapıldı. Bu yıl kongremizde mobil uygulamamız devreye girdi. Bilimsel ve sosyal programlar, kurslar, toplantılar, Türkçe-İngilizce tercüme desteği ve kongreye dair her şey bu uygulamada takip edilebildi.
Türk Yoğun Bakım Uzmanları Derneği olarak bu yıl 20. kuruluş yıldönümünüzü kutlamaya hazırlanıyoruz. Derneğimiz 8 Mart 2005 tarihinde kuruldu. Bildiğiniz üzere, yoğun bakımlar kesintisiz sağlık hizmetlerinin verildiği, kritik hastaların özel bir takım yöntemlerle tedavi edildiği yerlerdir. 1970’li yıllardan itibaren bütün dünyada kabul edildiği üzere yoğun bakım ayrı bir bilim dalıdır. Ülkemizde ise 2002 yılından itibaren yoğun bakımın ayrı bir bilim dalı olarak kabul edilmesi yönünde çalışmalar başlatıldı.
Yoğun bakım, birçok insanın bir araya gelerek tek vücut halinde çalışmasıdır, bu bir takım oyunudur. Bu takımda sadece hekimler yok diyetisyenler fizyoterapistler hemşireler de var. Eğitimin ve gelişimin herkes için paralel ilerlemesi, hastaya verilen hizmeti optimal seviyeye yükseltir.
Derneğimizin en önemli amaçları arasında, yoğun bakımın bağımsız bir branş olarak tanınması yer almaktadır. Bizler yoğun bakım uzmanlığı tanımını yaparken bu kavramı sadece hekimleri değil yoğun bakımda çalışan tüm ekibi kapsayacak şekilde kullanmayı tercih ederiz. Yoğun bakımda çeşitlilik Derneğimizin vazgeçilmezleri arasındadır. Bilindiği üzere yoğun bakım yan dal eğitimi, 2011 yılında 6 ana dala ihdas edilmiştir. Geçtiğimiz yıl yedinci bir ana dal için de tanındı. TÜYUD bir çatı derneğidir. Bu 7 ana dalın tüm temsilcilerine derneğimiz açıktır. Yoğun bakımın geliştirilmesine katkıda bulunmak ,eğitim ve araştırma faaliyetlerinin güçlendirilmesi derneğimizin en önemli amaçlarındandır.
Böylesine başarılı bir kongre gerçekleştirmemizde katkısı olan endüstri desteğine, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile TÜBİTAK’ın koşulsuz desteklerine, kongre düzenleme kurulumuza, TÜYUD yönetim kurulu üyelerimize ve uluslararası konuklarımıza, yurt içinden gelen tüm konuklarımıza ve organizasyon ajansımıza çok teşekkür ediyorum.”